Poniższe akcesoria kuchenne są coraz bardziej nowoczesne i praktyczne. Oto rodzaje kuchenek:
1). Kuchenka mikrofalowa – należy wiedzieć, że w kuchenkach mikrofalowych zawarte w artykułach spożywczych molekuły wodne wskutek działania fal elektromagnetycznych wprowadzone zostają w drgania, dzięki czemu powstaje ciepło. Potrawy można więc odmrażać, podgrzewać i gotować dużo szybciej niż na kuchni konwencjonalnej. Warto wiedzieć też, że kuchenka ta wymaga stosowania odpowiednich naczyń.
2). Piekarnik – piekarniki głównie dzielą się na elektryczne oraz gazowe. Z reguły wyposażone są w grzejnik dolny i górny lub/i termoobieg, grill z przełącznikiem rodzaju pracy oraz oddzielnymi regulatorami temperatury.
3). Kuchenka elektryczna – należy wiedzieć, że kuchenki elektryczne wyposażone są albo w 4 płytki grzewcze, albo też w płytę ceramiczną z 4 polami. W większości tych kuchenek możliwe jest ustawienie żądanych temperatur za pomocą skali. Miejsce grzewcze osiągające szybko wysoką temperaturę prosto jest rozpoznać po oznaczającym je czerwonym punkcie. Dzięki temu, że rozgrzewa się błyskawicznie, nadaje się do szybkiego zagotowania lub podsmażenia.
4). Kuchenka gazowa – jest wyposażona w palniki nawierzchniowe, mieszczące się na płycie roboczej. Gaz, gdy jest włączona, wydobywa się dziurkami spod wieka palnika i zapalony szybko daje wysoką temperaturę i działa bezpośrednio na naczynie. Warto wiedzieć, że palniki różnią się od siebie rozmiarami płomienia, a przy każdym z nich możliwa jest regulacja.
Zajrzyj na naszą drugą stronę Porady Budowlane, na której przechowujemy wiele rozmaitych artykułów na temat dekoracji, stylizacji i gospodarowania wnętrza.
5). Kuchenka indukcyjna – w tego typu kuchenkach ciepło wytwarzane jest dzięki zmiennym polom elektromagnetycznym i powstaje dokładnie tam, gdzie jest potrzebne, sama zaś płyta ceramiczna pozostaje zimna. Kuchenki indukcyjne wymagają jednak naczyń ze specjalnym dnem, tzw. ferromagnetycznych.